Здрави и убави нокти

Ноктите го одразуваат нашето целокупно здравје, степен на култура, самосвесност и многу повеќе од сето ова. Затоа соодветната нега на ноктите ја истакнувам како многу важна рутина. Во таа насока убавината и медицината дадоа претцизни насоки за одржување на ЗДРАВИ и УБАВИ нокти.

nails, polish, makeup
 1. Чувајте ги ноктите чисти и суви
 2. Исечете ги ноктите – Користете остри ножици или грицкалка за нокти. Потоа минимално заокружете ги врвовите на ноктите.
 3. Чувајте ги ноктите во округол или коцкаст облик и без грицки и ѓубриво под ноктите.
 4. Не гризете нокти или не отстранувајте ја кутикулата. Со тоа може да се оштети ноктот.
 5. Не користете ги вашите нокти како алатка, како што е отворање на поп лименки.
 6. Редовно исечете ги ноктите за нокти. Одржувањето на нив кратко ќе го минимизира ризикот од траума и повреда.
 7. Кога ноктите се дебели и тешко се сечат, натопете ги нозете во топла солена вода. Измешајте една лажичка сол по едно пивце вода и натопете 5 до 10 минути.
 8. Избегнувајте „ископување“ на необични нокти на нозете, особено ако се заразени и болно.
 9. Ако страдате од незгодна нога на нозете, видете дерматолог за третман.
 10. Носете чевли што се вклопуваат правилно. Наизменично, кој пар чевли носите секој ден.
 11. Носете апостолки на базен и на јавни тушеви. Ова го намалува ризикот од инфекции предизвикани од габа што може да ги добие во вашите нокти.

Обрнете внимание !

Ако ноктите се менуваат, отекуваат или предизвикуваат болка, посетете го вашиот дерматолог затоа што овие можат да бидат знаци на сериозни проблеми со ноктите. Ако имате дијабетес или слаба циркулација, особено е важно да побарате третман за какви било проблеми со ноктите. Ако имате прашања или грижи околу грижата за ноктите, видете дерматолог овластен одбор.

nails, painting, manicure

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *