Вистински џентлмен

Што значи да се биде џентлмен?

tie, necktie, adjust

Со текот на времето поимот џентлмен го менуваше своето значение. Кога зборуваме од историски аспект, титулата џентлмен на маж, беше дадена предвремено т.е била наследна. Мажите со родители кои биле богати и имале добра социјална положба, се сметале дека се меѓу господата тие не работеле за да го стекнат богатството и статусот што го имале, туку наместо тоа, титулата станала повеќе или помалку наследна преку името на семејството и потеклото.

Со текот на времето, значењето на поимот џентлмен почна да се менува и еволуираше во нешто сосема друго. Повеќе не ги вклучуваше само оние мажи кои се родени во благородништво или видлив социјален статус туку беа вклучени и мажите кои работеле за свој просперитет, но исто така покажале и вредности на напорна работа и лидерство.

Потоа се претвори во термин кој се користеше како љубезен начин да се опише човек со карактер. Терминот господин се разбира, се смени во текот на стотици години, но сега се користи за да се опишат постапките и однесувањето на човекот. Историското влијание на социјалниот статус се префрли далеку од традиционалната природа на тоа што значи да се биде господин.

Што значи да си џентлмен од 21от век?

car, traffic, man

Тогаш ќе стигнете до 21 век, кој во моментов сме. Во 21 век да се биде господин сзначи човек со вредности, морал и чест. Тоа значи дека човекот ќе го посвети својот живот на супериорен стандард на однесување. Ова не значи дека тие се чувствуваат како да се подобри од останатите, тоа значи само дека тие се држат до високи стандарди на однесувње. Мажи кои се љeубезни, мирни и внимателни постанаа камен темелник за дефинирање на она што значи да се биде господин. Најчестата перцепција за господин е маж кој осигурува дека љубезен кон жените.

Џентлмен во љубовта

people, man, woman

Терминот се придава на мажите кои се љубезни и ги третираат жените со почит. Господата внимаваат на она што жената го сака и и треба, но сепак во истиот поглед ја разбираат сопствената вредност и цел. Кога џентлмен ќе излезе со жена, тој ќе го избере местото каде што одат, но во исто време ќе биде внимателен на нејзините интереси и допаѓања. Тој е човекот што ќе  даде нежен притисок одзади додека пешачите кон ресторанот или пак сте на прошетка.

Сепак, најчестиот опис да се биде џентлмен се сведува на тоа да маж донесе на жена цвеќиња, да ги отвори вратите и да ја извлече столицата за неа.

Но да се биде ЏЕНТЛМЕН навистина значи и има многу повеќе од сево ова.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *